Както писах тук:
http://forum.pocketbulgaria.com/viewtop ... 896#156896 ми се наложи да си префлашна уреда.
Първо изчетох тази тема тук. Радвам се, че я имаше, с що-годе добра и последователна информация. Тъй като никога не съм правил смяна на РОМ, ми беше необходима малко база.
След това се заех да изчета цитираната тема за уреда в сайта на xda-developers. Ами.. два дена по осем часа ...четене, и междувременно сваляне на каквото там се дава. Целия форум. За всеки свален РОМ си копирах в .txt и съществените отзиви, като последните групирах по РОМ-ове, а не по хронология на пускането, както са по правило във форумите.
Мислех да слагам този на ktod. Малко мнения, но добри. Но нямаше Office (ако не се лъжа). После се замислих за последния на acubens. Най-продуктивния 'cooker' там, с най-много мнения. Но някои не дотам добри. Минах и през мисълта за този на lens- малко мнения, но пак повечето добри. той пък нямаше нещо друго...(SDHC - пак ако не се лъжа. Просто не ми се четат сега .txt които свалих)
Накрая: свалих последния (31.12.08 ) ROM на powerbyte (Beta4) от страница 110. Никакви мнения още нямаше. Но пък имаше предишни версии, за които имаше оскъдни, но добри коментари. Самия той дава най-малко инфо за 'продуктите' си, за разлика от другите 'готвачи'.
Например- какво работи от оригиналната функционалност,какво -не, какъв допълнителен софт е включил, и т.н.
И СТАНА !
Ето как:
Докато четях и свалях, си зареждах уреда непрекъснато. Много се подчертава, че трябва да е на 100% зареден. Но тъй като бях извън къщи (на ски) не си носех докинг-а, а само зарядното. Имах в мен Лаптопа, външен четец и един прост USB кабел. Такъв, който върви с външите дискове 2,5".
Нямах избор- трябваше да ползвам SD-card метода за флашване. Имах две х 4ГБ и то най-бързи, но няколко мнения във форума споделяха проблем точно с тази големина карти. Освен това моите са пълни, а там препоръчват да е празна и/или прясно форматирана(FAT). И по възможност по-малка. Освен това добри отзиви имаше за Kingston, a за други (напр. А-Data)- нe толкова. Почти бях тръгнал да си купувам някаква нова, когато се сетих, че бях купил от MediaMarkt за 6 евро една 512МБ Kingston, но Mini-SD, с преходник към SD. Бях я взел заради преходника само- доста е рядък , а една другарка има HTC3600, та имах проблем с намиране на този преходник за нея.
Свалих и Tutorial-а поместен в тази тема по-напред. Научих го !
И така:
1.Тъй като покета се виждаше макар и като Guest в лаптопа, копирах всичко от него.
2.Свалих си от оригиналния сайт ъпдейта за M5.0. Еnglish version. (такава ми беше оригиналната). Името му е: FSC_PocketLOOXT810T830OSFlashUpdateP22452P91_11204091220_1010884.zip . Тъй като то е .exe - инсталирах го на РС. От инсталационната директория копирах файла MDOC.DIO на цитирания по-горе Kingston.
3.Следвайки ТОЧНО Tutorial-а, префлашнах уреда по метода "From SDcard" с 'най-новата' официална версия (на WМ5.0)- тази от РС. А ако имах докинг- щях да си спазя метода с него и връзване към РС.
4.Hard Reset ! С извадена карта. И от появилите се три опции след картинката с иглуто- избирам: Factory defaults. Уреда си тръгна. версията изписана на началния екран се смени. Ура !
5. Отново SD картата в РС. Този път- изтривам MDOC.DIO, и записвам....MDOC.DIO. Но този от страница 110 на форума- а именно:Windows Mobile 6.1 CE ROM OS Build 19202.2.3.0 - по-точно: T8xx Firmware 2009 Beta 4 ENG incl. Audio Manager,Backlight Manager,Bluetooth Stack and little Update`s . Оттук:http://www.megaupload.com/?d=HFDI0A2L .
6.Повтарям процедурата от т.3 и т.4.
7.Уреда е вече с : WindowsMobile 6.1Pro !
Първи Отзиви:
-Доста по-бързо: зареждане, намиране на Wifi, скролиране, и др. от оригиналния WM5.1 ! Усеща се веднага. Дано да не е от липсата на много допълнителен софт все още ..
-По-приятен интефейс, менюта, тонове(макар и оскъдни).
-по-добре подреден и оразмерен TodayScreen.
-по-силен и ясен звук от високоговорителчето.
-всички бутони си работят със същите функции като преди ! Изключение: PowerButton (Виж по-долу).
Какво съдържа този WindowsMobile6.1Pro (освен стандартните неща) в ROM-а на powerbyte:
-Games: Bubble Breaker; Solitaire.
-Tools: AdvancedConfig; cecmd; M-M SiRF Setup; Oxios Hybernate; Oxios CloseApps; PHM Reg Edit; PingBox; QGPS; SoftReset.
-Programs: e-Java; PIM Backup; PocketXpdf; SimTkUI; XCPUScalar; WindosMediaPlayer10; TaskManager.
Какво тръгна веднага
(от неща, които бяха инсталирани на SD и работеха с WM5.1. Просто пъхнах и ръчно стартирах):
-Синхронизацията чрез АctiveSynce4.5. (без тази на имейлите) Веднага се намериха. Синхронизираха се за 4-5 мин. при положение, че имаше над 1900 контакта, над 70 повтарящи се събития, над 200 различни лични файла.. Но преди да го включа се сетих да си преименувам старата папка на ПС с документи от покета. Защото името му сега е ...същото. ActiveSync си създаде празна папка за лични файлове, където просто преместих тези от старата.
-ТomTom 6.201. Както беше качен на картата( Transcend4GB150x) използвана преди префлашването, така си тръгна и тук. С просто стартиране на .ехе-то за около 3 мин. след като се започна движение. Никакви предварителни настройки на GPS-a.
-iGo2006Plus. Като пъхнах картата излезе запитване дали да се исталира.(ДА). Стартирах го слeд това и .... го чаках 15 мин. след започване на движение. Но тръгна ! Никакви предварителни настройки на GPS-a.
-MN6.2.b.818. Любимата ми Нави програма Navigon. 2мин. след започване на движение вече имаше позиция. И то стартирана директно от MN6.ехе, Което е на SD-картата !. Даже и не е 'инсталирана' в самия покет, както би трябвало. е, засега от две карти вижда само едната. Но пък от най-бавно стартиращата и намираща сателитите Нави програма при WM5.1 стана най-бързата !! Невероятно, но факт !!
-POIWarner3.02.b1453. Стартира заедно с MN6.2. И то доста по-бързо отколкото преди.
-Wikipedia. Octopus Studio MDict. Беше инсталирана на картата при предишния Windows. Сега си тръгна със стартиране на .ехе-то.
-TimeKeeper2.11. Клик върху .ехе-то на картата и... готово.
-Destinator 7.0.0.463. Тръгна с кликване върху: SDCard/DesatinatorApps/Destinator/Destinator.exe. E, при инсталирането му преди (в/у WM5.1) на уреда се бъяха инсталирали гласовете на различните езици, които четат и съобщават улиците. Сега ги нямам. Но не държа... Ако ви трябват - намерете папката 2577 от исталацията, която сте правили преди и ч копирайте на картата. Предполагам, че ще ги инсталира отново.
-VisualIT-CityGuides; Tube 2. Първото е за интересни места и работните им времена и местоположение на различни световни градове. Второто е линиите на метрото им. С възможност за търсене и планиране.
Какво НЕ тръгна:
-GarminXT 4.10.40wp. Както си беше на SD картата при пъхане поиска инсталация.Отговор-ДА. И се стартира, но не може да намери вътрешния GPS. Търси само по Bluetooth. Смених настройките в самата програма на: use SerialGPS:port 6. Зададох и същия порт в Настройките на уреда - тц. Не намира. Сетих се, че имах една хитрина преди (с WM5.0): .ехе-то на Гармин го бях сложил на картата, вместо на уреда, поради пипса на място. И работеше. Пробвах и сега- тц. Нямам и идеи..
-Червения Бутон. (On/Off Button). При WM 5.0 при задържането му излизаше едно семпло меню с опции за гасене - Пълно, само на телефона, Заспиване, и т.н. Оттам си го изключвах. Сега при натискане или задържане на този бутон се случва само едно- изгася се екрана. Същото действие се случва и при избиране на TurnOff от менюто на програмата XCPUScalar, включена тук. Toест за сега не виждам опция за пълно изключване на телефона, освен SoftReset и едновременно махане (и поставяне) на батерията. Между другото SoftReset бутон има и в същата програма.
-Как се оправих с Garmin?
Ами след половин ден проби на всички възможни настройки по уреда и по програмата се отказах от тази версия. Намерих по-новата - 5.00.10w. Инсталирах я не по стандартния начин, а по следния:
1.От Remove Programs на уреда деинсталирах стария Garmin.
2.Изтрих папката Garmin от паметта на уреда.
3. В този момент все още имам папка Garmin на SD-картата. Извадих от нея папката Voice, всички карти /.img фаиловете/ както и . UNL файловете.
4.Изтрих папката Garmin от корена на SDкартата, както и папката 2577.
5.Инсталационния файл на новата версия е .ехе. Сложих SDкартата в РС, стартирах това .ехе. Инсталаторът намери картата и инсталира върху нея Garmin 5.00.10w.
6.В новообразуваната папка Garmin върнах всичко извадено по т.3. Готово за старт.
7.При поставяне на картата в уреда, излиза съобщение дали да се инсталира GarminXT? По принцип не е грешно и сигурно ще тръгне след като се инсталира И на уреда, но от предишни проби знам, че ще заеме над 5МВ в паметта му, а там всеки МВ ми е ценен. Затова избирам 'No' .
8.Ръчно /чрез File Explorer/ отивам в SDкартата в: Garmin/Apps/WM, където има едно .ехе: QuePPC.exe .
9.Стартирам го и Garmin 5.00.10w Тръгва ! Намира сателитите 1мин. след започване на движение ! Никакви предварителни настройки на GPS-a.
10. Остава само да си прехвъля POI и TravelGuides.

(май трябваше да ги копирам и тях в т.3)
Какво НЯМА този ROM?
-MMS. Не можете да правите такива обаждания.
-VideoCall. Уви няма тази опция. Това обаче е проблем на всички ROM разработки цитирани по-горе.
-Изключване на уреда от червения бутон. Можете само да го 'успивате' и да гасите екрана от този бутон. Пълно изключване- SoftReset+Mахане на батерията.
-SDHC съвместимост. НЕ можете да работите с карти от този стандарт. Но автора се е потрудил и към 19.01.09. има нова версия -Beta7, в която това се поддържа, както и MMS. Променено е 'името' на памет-картата: от 'SD-MMCcard' на 'Storage Card'. За някои програми е по-добре, за други - не. Ето я :http://www.megaupload.com/?d=FT0BU1XO
Но трябва да се направи всичко отначало.
EDIT: Името на картата може да се запази. Ако се направи резервно копие (на уреда) с подходяща програма (напр.SpbBackup2.01)
и после се възстанови върху новия ROM. Така направих в новaта - Betа 8 и стана. Но пyк нововъведената в нея MS функционалност се изтри, и си останах без нея, както си беше във Beta 4.
(Виж Следващия ми пост).
Непробвано още:
-Bluetooth pairing. EDIT: Pairing-а с РС не стана, но като махнах на Уреда настройката да се свързват само Paired Devices only си се свърза и си прехвърли каквото искам.
-Modem Driver (Твърдеше се, че трябва да се инсталира същестуващия от оригиналното CD)
-Internet Sharing.
-други програми- речници и др.
-Аудио Плейър. Предполагам, че няма да има проблем.
Новоинсталирано:
-MagicCall2.2.
-Българо-Английската клавиатура Microinvest Micron.
-SpbFinance2.8. Синхронизира се прекрасно с MSMoney2007.
-iGO8.3.2.64873. Направих сборка, като към програмата добавих само българските неща: Глас, Език, ПОИ(100 нац.тур.обекта), Камери(в.045), Карта(кирилица от 2008.7). И един английски Език. Ето тук:
http://rapidshare.com/files/184413502/i ... Gstuff.rar.
Ако ви трябва паролата за архива - Моля пратете ми Лично Съобщение или имейл. Файла е годен за незабавно стартиране и навигация в БГ. ТЕСТВАНO на FSCT830.WM6.1 (240x240 screen). Включени са и много други резолюции.
iGO8.3.2 тръгна от раз с ръчно стартиране на .ехе файла (на SDартата). Не трябваше да пипам нищо по GPS настройките. А те бяха:
Settings/ExternalGPS/GPS Program port:com6; GPSHarware port:None; Manage GPS automatically-YES. Така, и други програми също намериха GPS-a без проблеми (TomTom6.201;iGO2006+;MN6.2; GarminXT5.0010w)
Малко лични впечатления от iGO8 -
http://forum.pocketbulgaria.com/viewtop ... start=2460
- ROUTE66 v8.0(6126) тръгна също от раз. Ето впечатления и инструкции:
http://forum.pocketbulgaria.com/viewtop ... 337#160337
- ТомТом7.910.9185 също тръгна веднага. С карти Eastern Europe 815.2023, Greece 815.2081, Turkey 815.2033, WesternEurope 815.2034.
И двете - с просто копиране на памет-картата и никакви 'инсталации' по уреда. Само с ръчно стартиране на съответното .ехе.
Също така без пипане по настройките му.
-Winterface1.2.(Vito technology). Програма за използване на алтернативен скин на Windows, както и за събиране на всички шорткъти на нейния екран. превърта се странично, подобно на iPhone. Красиво е, но иска място - ок.3.7МБ във уреда. Има и безплатен (за разлика от самата нея) плъг-ин за показване на времето. Но показва само два дни напред. И трябва да оставите тя да 'заключва' екрана. Отключва се по подобие на iPhone - със странично плъзгане на бутон. Но ако си заключите вие екрана (със задържане на Enter) то след малко няма да можете да го отключите и ще трябва Soft Reset.
-SBSHWheather2.1.2. Уникална програма за метео-прогнози. Има доста настройки. Освен време има и за зони за земетресения в света. А пък в БГ има места (за показване на времето) като Кърджали, връх Ботев, и др. Но иска място - ок. 4.5МБ в уреда.
-Spb Backup2.01. Мнгого мощна програма за резервни копия.
-PowerSMS1.3. Архивиране (бекъп), статистика и управление на SMS, вкл. Множествени SMS, Отложени SMS, до себе си, до определени контакти, групи контакти, и т.н.
-LingvoSoft 2008. EN-BG dictionary.
-MS Dictionaries. Над 15 речникa. С един четец.
-Spb Mobile Shell 2.14. За нов, по-лесен изглед и достъп до всякакви файлове и програми на уреда. Всичко - на един клик разстояние. съдържа и Метео- програмка с 5-дневно прогнозиране.