Сдобих се с нова джаджа - BeBook. Устройство за четене на книги, базирано на е-ink тохнология.
И тъй като винаги съм използвал ПокетПц-то си главно за четене на книги, реших да споделя опит и пренапиша първия си пост отпреди 4.5 години в този форум
Повече за устройството ще намерите тук:
http://mybebook.com/p5/ereader-bebook/product_info.html
http://mybebook.com/index.html
Подробни и много добри обзори за устройството можете да намерите на:
http://www.pg-news.org/20081005/bebook-ebook-reader/
http://www.marcopolo.me.uk/blog/?p=133
http://www.linuxinfusion.com/bebook-ebo ... eat-device
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=30913
Аз тук ще се спра на мой лични впечатления и ще направя кратко сравнение с ПокетПЦ като дългогодишен притежател на такова.
Покупка
Поръчката става през PayPal. Цената е 329 евро, устройството може да се вземе с намаление(discount) от 25 евро, ако се посочи (refer) емейл на предишен купувач. Пощенските разходи за доставка са 9.95 евро.
Доставка
Доставката от Холандия до България е 3 дни. Магазинът поддържа и система за емейл известяване, т.е. получавате емейл кога са ви приели поръчката, кога ще я подготвят и кога дефакто са я пратили по пощата. Европейската част на доставката е безупречна. Нооо, идва българската. Чакам аз, чакам, минаха 10 дни - нищо. Обаждам се на холандците, те казват - изпратихме. Та от мейл на мейл стана ясно че са я пратили по обикновената поща, от къде да знаят хората, какви са пощите в БГ. Получих в крайна сметка един адрес извън София, дето се помещават 10-на фирми, и тръгнах да търся фирмата дето трябва да се достави. На всичкото отгоре и името на фирмата не беше известно. Накрая успях да намеря доставчика за територията на България. Получили пратката преди седмица, ама не ебават да ми съобщят че имам пратка. Хубавци. И така след многото търсене и лутане си я взех. Не вярвам холандците 2ри път да изпратят пратка по същия маршрут, що мейлове си изписахме, сигурно са си взели поука хората от качеството на пощите ни и би трябвало да пратят пратката си по някой международен куриер следващия път за БГ.
Първи впечатления
Пакетът беше цял, опаковката неомачкана и най-важното, съдържанието здраво. Сложих батерията, и пуснах. Стори ми се че има някакъв бяло-сив предпазен стикер на екрана. А то екранът бил такъв.
Устройството е малко, леко, компактно, в кожен калъф с магнитна закопчалка. Размерът му позволява да се сложи "у голем джеб".
Изключително отчетлив текст. Все едно вестник или книга четете. Ъгълът на виждане е 175/175, щото повече от 175 градуса физически не може да се види

.
Времето за превключването между две страници става за по-малко от секунда. Има елемент на съвсем леко "присъствие" на отпечатък на предишната страница, предполагам, поради спецификата на технологията. Този ефект се появи когото батерията ми беше на 25%, и изчезна при зареждането й.
Поддържани формати книги
По отношение на броя на поддържаните формати в сравнение с други е-ink рийдери, устройството "кърти мифки". Това е и причината да се насоча към него. Аз не ползвам всичките поддържани формати от устройството и мога да коментирам само следните в сравнение с PocketPC 320/240 пиксела:
Формати с широк спектър на приложение.
Формат BeBook PocketPC Коментар
PDF 8/10 2/10 PDF-а по принцип е най-шибания формат за книга, с който съм се сблъсквал на ПокетПЦ. BeBook се справя феноменално. Допълнително BB поддържа скалируемост на PDF-а и е отявлен лидер по този показател пред други e-ink рийдери като Sony PRS 500/505 или Iliad например. Оценката ми щеше да бъде 10/10, но реалността на pdf-и с техническа тематика, в която присъстват схеми и графики снижи малко оценката ми.
CHM 9/10 6/10 Читаемостта отново е далеч по-добре, въпреки "напредъка" на Покет-а.
В заключение на PDF и CHM мога да потвърдя, че ако някой чете техническа литература на тези формати, ще се чувства доста комфортно.
Масовите формати.
DOC - 10/10 n/a Pocket Word е доста орязана версия на Word, докато Bebook чете безпроблемно файлове генерирани и от MS Word 2007. На ПокетПЦ съм пробвал и "истински" Word редактор за ПокетПЦ, но даже и неговата оценка не би стигнала до 5/10.
RTF - 10/10 10/10 Показателите са еднакви. И все пак друго си е да четеш на 6" екран срещу 3.5".
TXT - 10/10 10/10 Естествено
HTML - 8/10 8/10 Оценката е силно зависима според това кой е създавал файловете. В повечето случай се четат безпроблемно, но съм срещал и уникални копия на книги в HTML, ръчно правени от гении. Та имам и такива, на които layout-a е изключително смотан.
Специализирани формати за мобилни устройства.
PRC - 10/10 7/10 Любимият ми формат. ПокетПЦ получава по-ниска оценка заради конвертирани технически книги в този формат, които изглеждат малко разместени. Ако книгите са чисто текстови, показателите са еднакви 10/10
LIT - 10/10 1/10 Никога не съм си представял, че LIT форматът може да изглежда толкова добре. Бях го намразил на ПокетПЦ и конвертирах всяка попаднала ми книга в ТХТ.
Музика
Bebook поддържа и слушане на MP3. Да, може да си слушате музика, докато четете книга. Трябва да се признае обаче, че качеството е не-повече от задоволително.
Поддържаният bitrate е 128kbps, честотата на звука 16 Khz. Еквилайзерът е фиксиран, сиреч има го с 3 pre-set вариации. Цъкането по копчетата за да управлявате музиката е fun( може да се превежда и като смешно

) Устройството се затрудни при пускане на MP3-ки с 256 и 320 kbps, като ефектът беше накъсване на звука. Ако трябва да дам оценка за музикалните възможности на BeBook, то тя е 3/10 срещу 8/10 на ПокетПц.
Софуерна поддръжка.
Устройството е с линукс операционна система. Девелоперите се стремят да поддържат всички най-разпространени отворени електронни формати за документи. Големите в е-book бранша, като MS( doc, ppt, chm, lit), Mobipocket(prc), iSilo(pdb) също са си дали съгласието за поддръжка на техните формати.
Наред с добавяне на софтуерните формати, регулярно се предоставят и фърмуерни ъпдейти на устройството.
Заключение.
Намирам е-ink технологията за забележителна. В началото намирах екрана за тъмен вечерно време в сравнение с ПокетПц, понеже не излъчва, докато на дневна светлина, ПокетПЦ ряпа да яде. С течение на времето прекарано с е-ink устройство обаче, все повече почвам да се питам как съм издържал всички тия излъчващи монитори и екрани
И понеже това е форум за ПокетПц-та най-вече, то и заключението ми за ценността на е-ink устройство, в частност BeBook, e насочено към ПокетПц притежатели:
Дали си заслужава:
Ако ПокетПц-то си в над 70% от времето ползвате за четене на книги;
Ако ви болят очите от светлината на ПокетПц;
Ако искате да четете нормално повече формати на книги;
Ако искате да четете на нормална светлина;
Ако батерията на ПокетПц ви държи само 5-6 часа четене на книги и мразите да презареждате често.
---------------------------
То е-ink reader, в частност BeBook, е устройството за което сте мечтали.